Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/webelede/public_html/system/database/mysql.php on line 6
Élősködök ellen

Élősködök ellen

Élősködök ellen

Előzzük meg a problémát! Kullancsok, bolhák, élősködők reszkessetek!

Ha kedvenced bolhás lesz, az egész ház vakarózni kezd
Bolhák, bolhapeték és –lárvák….az örök körforgás


Ahhoz, hogy egyszer s mindenkorra megszabaduljunk a bolháktól, először is meg kell ismernünk a különféle fejlődési alakjaikat:

Kifejlett bolha: amint megfertőzik a kutyádat vagy macskádat, azonnal észreveszed a jelenlétüket, mivel kedvenced rögtön vakarózni kezd! A tünetek lehetnek komolyabbak is, a bőr kisebesedése és szőrhiány formájában. A bolha naponta átlagosan 30 petét rak le és kb. 2 hónapig él.

Bolhapete: a nősténybolha folyamatosan termeli a petéket. Nem tapadnak a szőrhöz, hanem lehullanak a szőnyegre, padlóra és más helyekre. A bolhalárvák néhány nap alatt kikelnek.

Bolhalárva: a bolhalárva 1-2 hét múlva átvedlik, majd bebábozódik.

Bolhabáb: rendkívül ellenálló, védőburka segíti a még kialakulatlan bolhát, hogy a kikelés előtt akár 12 hónapig túléljen, mielőtt kifejlett bolhaként képessé válik másik gazdaállatot találni, ahol lerakhatja saját petéit.
5 % él a kedvenceden

95% él a kedvencállat környezetében

A kullancs

Az alacsonyabb bokrokon és fűszálakon tartózkodó kullancsok, miután a kutya testével lesodorja õket, megtapadnak a szõrszálak között. A fákon lévõ kullancsok azonban a kutya szagát - vajsav - is érzékelik és ráhullanak, mikor rejtekhelyük alatt elhalad. Lábaikkal megkapaszkodnak és szívószájszervüket a bõrbe mélyesztve rögzítik magukat. A kullancsok kórokozókat is terjeszthetnek nyálukkal, néhány napos vérszívást követõen. A befurakodott kullancsot ezért tanácsos minél elõbb eltávolítani. A legalkasabb eszköz ehhez egy hegyes csipesz, vagy egy speciális kullancsfogó, amellyel kihúzzuk a kullancsot. Fontos, hogy gyorsan és határozott mozdulattal húzzuk ki, mert így nem marad ideje, hogy fertõzött gyomortartalmát a kutya vérébe ürítse. Semmi esetre se kenjük be - mint ezt sokan állítják - olajjal, benzinnel, körömlakkal, vagy más "háziszerrel" a kihúzás elõtt, mert fuldoklása idején nagy erõvel üríti az állat vérébe nyálát. Régebben kihúzás elõtt megcsavargatták a kullancsot, de miután a fenyõtobozhoz hasonló pikkelyekkel, horgokkal kapaszkodik, a függõleges húzással többre megyünk. A tapasztalat azt mutatja, hogy fontos az eltávolítás sebessége. Inkább maradjon benn a kullancs feje a gyors kihúzás miatt, minthogy a kutya fertõzõdjék. Ezért nem jó, ha az ujjunkkal próbáljuk a kullancsot kiszedni. Akaratlanul is megnyomjuk a hasát, így a beleit is, amelyek tartalma a sebbe ömlik, így bekövetkezhet a fertõzés. Ha a gyors kivétel során bennszakadt a kullancs feje, az nem olyan nagy tragédia. A szervezet, mint minden egyéb idegen anyagot, kilöki magából, és néhány napon belül a seb begyógyul.

A kullancsok komoly fenyegetést jelentenek!

A kullancsok súlyos betegségek – babesiosis, Lyme-kór – kórokozóit terjeszthetik. A kutyád vagy macskád egészsége a gyors védelmen múlik. A Frontline Combo a kullancsok 90%-át 48 órán belül megsemmisíti, így csökkenti a kórokozók átadásának kockázatát. Egy hónapos védelmet nyújt kutyának és 2 hetes védelmet macskának. Ellenáll az esőnek, a fürdetésnek és a samponnak*.

*Alkalmazást követően 48 órán belül ne fürdesd samponnal kedvencedet és ne engedd tóban, folyóban úszni